Наш зъболекар мори болката с хипноза

Откъс от книгата „Най-добрите български лечители”

Д-р Венцислав Стоев има над 50 дипломи, но завършва и психология, за да лекува успешно

Той лекува: Кариес и усложненията му, Пулпит, Периодонтит, Заболявания на венците, Протезиране с подвижни и неподвижни протези, Мостове без изпиляване, Имплантати, Фасети-директни и индиректни, Домашно и офис избелване, Лечение на страха и денталната фобия.

Къде да го намерим: София, ул. „Бачо Киро“ №16, тел.988-07-73, работно време –понеделник – четвъртък 10-18 ч.

Зъболекар е, но може да постави правилната диагноза на целия организъм. И да посочи болния бъбрек, черен дръб или сърце. Минава за вещ укротител на болката. При него няма препарирани от страх пациенти. На такива дори не бие инжекция с упойка, седнат ли на страшния стол с машинката. Той премахва болката с хипноза.

Докато лекува кариеса, неговите пациенти слагат слушалки за любимата си музика или пък очила с 3D измерение, за да се насладят на някое филмче или триизмерна природна импресия. Те сякаш не са във въртопа на болезнената процедура, а в страната на релакса.

Софийският д-р Венцислав Стоев е прогонил страха и променил у мнозина представите за зъболекаря. Има основание за това – дипломите и сертификатите от целия свят, които е взел, са облепили едната стена на кабинета му. Не ги е чел, но вероятно са над 50. Заради наученото и новия поглед към професията има и най-верните пациенти. Колеги пък го канят да им води лекции, ходи да чете как се церят зъби даже и в Москва и в Петербург.

Чиракуването в занаята изкарва в ловешкото с. Ъглен, пратен по разпределение. После е лекар в строителни войски. Да правиш зъбите на некапризните селяни и войници е едно, но на софиянци друго. През 1990 г. става столичен стоматолог – първо в спешното на Седма поликлиника, а след това в хирургичен кабинет. Печели конкурс за завеждащ отделение в православна поликлиника „Св. Лука“ (бившата на ЦК на „Позитано“ 10). Там без драми приключва и държавната си работа през 1999 г.
Да практикува и частно тръгва още в началото на демокрацията – като наемен зъболекар. После открива свой кабинет.

Още като стъпва на жълтите павета обаче разбира, че знанията от медицинската академия за подхода към пациента съвсем не са достатъчни и дори никакви. „Учат ни по прекрасен начин как да лекуваме, но не и как да се отнасяме с пациентите. Бе се стигнало до абсурдна специализация в различните сфери. Шегувахме се, че някой е специалист по долните шести зъби. Но всичко това е в резултат на т.нар. редукционостичен подход в медицината още от времето на Кант, когато психиката била отхвърлена за изучаване като нещо невидимо и неясно“, обяснява д-р Стоев.

Психологията му дава ключ за въпросите как да се сработи с пациентите и да спечели доверието им. Дотогава общуването с тях е доста емпирично на принципа „проба – грешка“, т.е. липсва съвременна система как това да се прави. Д-р Стоев се впечатлява от българския опит на д-р Петър Петров, който преди близо 40 години защитава дисертация за приложението на хипнозата в стоматологията.
Зъболекарят е завладян от родния пример и завършва пълен курс обучение по хипноза при едни от най-добрите у нас – Иво Величков и Милен Николов. Оказва се, че хипнозата има голям ефект при лечението. Д-р Стоев започва да я прилага в практиката при три аспекта.

Първият – т.нар. хипноанестезия, е за обезболяване. Прилага го на пациенти с множествени алергии, при които просто няма решение как да се постави упойка, тъй като всяка една води до алергии. На такъв пациент се наложило да имплантира зъби под хипноза.

Второто въздействие с хипноза е при хора с фобии – крайна форма на страх от стоматологично лечение. При тях д-р Стоев дори установява причината за възникването на този страх. И го отстранява завинаги.

Третата група успява да се справи по този начин с личните си страхове, независимо дали те са свързани със стоматолога, с машината за изпилване или с острите инструменти.

И при трите случаи д-р Стоев прилага хипнозата само с писменото съгласие на пациента. Лекарят прави и друго важно уточнение – той прилага ериксонианската „будна“ хипноза на американеца Милтън Ериксон. При нея в реален разговор и с прилагане на конкретни хипнотични техники може да се проведе психотерапевтично хипнотично въздействие, без пациентът да изгуби съзнание. По този начин се постигат два успеха едновременно – хем страхът и фобията напускат човека, хем се извършва и обезболяване без упойка, обяснява стоматологът.

Резултатите впечатляват първо самия него. Оттам идва и сериозният му интерес към психологията. „Усетих, че като лекар ми трябват знанията по психология. По-късно разбрах, че липсата на хорариум по тази дисциплина е една от причините да не признават образованието ни на Запад. А съвременното разбиране за лечение на пациент предполага еднакво отношение както към биологията на човека, така и към неговата психика, обяснява д-р Стоев.

Завършва магистратура по клинична психология и е първият у нас зъболекар – психолог. Научната му работа е за индивидуалния психологичен подход на стоматолога към пациента. За нея прави сериозни изследвания за различните човешки характери, както и на нюансите, които могат да се появат в отношението на лекаря към пациента.

Основното, което д-р Стоев търси, е как лекарят да спечели трайно доверието на пациента, каквото има между приятели. „Исках да бъде забравена формулата за лечение на „шести долу вдясно“ или както в медицината се казва: Пета стая, трето легло“. Ние лекувахме само органи, без да се интересуваме от личността в това легло“, казва той.

Сериозни опити по това време прави доц. Павлина Петкова, която после става научен ръководител на д-р Стоев. Осъществяват и програма за всекидневната дейност с пациента, както и методика, която започват да преподават на стоматолози от страната в създадения център за дентален мениджмънт и комуникация Ictus.

„Идеята ни бе да променим гледната точка на колегите, за да се стигне до индивидуалния подход към пациента. При обучението въвеждаме цялостен нов подход от самото влизане на пациента в кабинета – оценка на походката му, изражението, мимиките, жестовете, за да направим оценка на неговото вербално и невербално поведение. Спрямо всичко това изготвяме втори план за поведението на самия лекар спрямо пациента“, обяснява д-р Стоев.

„Излиза, че за лечението на един човек има значение походката или посоката на погледа му“, питам недоверчиво.

„Да, дори ако щете и как гледат очите му в момента на разговора. Дори да е спешен случай със сериозна болка, от първите изречения можем да разберем какъв е неговият праг на поносимост и съответно да изработим нашата стратегия на поведение. Ако този човек е обиколил няколко кабинета и е имал някакви конфликти при предишното си лечение“, пояснява лекарят. Той смята, че пациентът носи т.нар. черна кутия със спомени от предишно лечение. „Ние сме поколението зъболекари, което жъне една лоша реколта от страх, посят във времето на задължителното лечение в училищата, когато всички бяха водени под строй към зъболекарския стол въпреки нежеланието им. В резултат на това се развива психотравма, която се запечатва в спомен за цял живот.“

Стоматологът е убеден, че хората не ходят на зъболекар не от липсата на пари, а от страх. Пациентът идва с негативно отношение към зъболечението, а не към личността на зъболекаря. И задачата на стоматолога е да се преодолее тази настройка.

Не ми се вярва обаче, че вкарването на толкова екстри не оскъпяват зъболечението. Не, казва д-р Стоев и обяснява защо: „Ние променяме нашето отношение към пациента, не ценоразписа. И този подход води до нарастване на пациентите. Такива критики чувах от колеги и по мой адрес. Питаха ме кога ще изкарам парите, които съм потрошил за учене. Но откакто натрупах знания и въведох метода на цялостния подход, увеличих доходите си с 40%. И това не е заради увеличаване на ценоразписа (в него нямам тарифа за индивидуален подход). Аз просто промених отношението към пациентите си и на принципа на позитивния пиар всеки разказва на своите близки какво се случва и клиентелата се увеличава. Държим на екипа между лекар и пациент. Доверието решава лечението, доказано е, че пациент, който няма доверие в лекаря си, никога не е излекуван.“

Д-р Стоев хвърля и другата бомба – всеки зъб кореспондира с даден орган и по един кариес например може да се открие конкретно заболяване. Това става, когато се прилага холистичният (цялостен) подход в стоматологията. При него се вижда връзката между всички органи. „Сам по себе си кариесът не е причинен от инфекция на определен стрептокок, каквото е най-често срещаното схващане, а от общото състояние на организма. И той е само симптом на друго заболяване,“ обяснява лекарят.
Припомня, че връзката между зъбите и органите е открита в Китай преди 3 хил. години. Например предните зъби са свързани с бъбреците, кучешките с черния дроб и жлъчката, четвъртите и петите зъби кореспондират с белия дроб, 6-и и 7-и със стомаха и храносмилателната система, а 8-и – със сърцето.

„Ако установя рядък кариес на кучешки зъб, почти винаги има заболяване на черния дроб. Ако пък видя множествен кариес, над 90% е сигурно, че пациентът има стресова професия,“ казва стоматологът. (При стрес се отделял повече адреналин, който променял алкално-киселинното равновесие в полза на киселините, в резултат на което организмът вземал алкални елементи от своите резервоари – костите и зъбите. И ако стресът е хроничен, то първо се развалят шийките на зъбите, където емайлът е най-тънък.)

Разговорът с пациента засяга задължително и храненето, тъй като връзката му със зъбите, а и със самия организъм, е отдавна доказана. Например пародонтитът и кариесът са свързани с начина на храненето, припомня докторът и показва учебникарски снимки на двама близнаци – единият на село с прекрасни зъби, другият в града с развалени. И констатацията е от 30-те години на миналия век.

Известно е, че ирисовата диагностика „чете“ болестите в зеницата на очите, където се отразяват всички човешки органи. От Д-р Стоев научавам, че подобно изражение на органите има и в устата, и на езика, та даже и на носа отвън. И зъболекарите са обучени да определят от състоянието на устата болестите на тялото.

„Расте процентът на психосоматични болести. Стресът и тежки събития в живота могат да доведат до тежък пародонтит. Смята се за психосоматична болест язвата, астмата – това е връзката между психиката и физиката. Затова вече бъдещите лекари изучават психосоматична медицина. Защото не е възможно да бъде лекувано тялото без да се лекува и душата“, казва д-р Стоев. Затова като отиде при него някой с болен зъб, стоматологът трябва бързо да оцени и характера на пациента. Това може да стане и с тест за оцветяване. Било необходимо, защото според характера на пациента лекарят трябва да изгради и поведението си към него. Нарцистичният обичал да държи нещата в постоянен контрол. И стоматологът му дава възможността с вдигане на ръка при болка, за да разбере, че той дирижира нещата. Защото, ако е поставен под контрол на зъболекарския стол, стресът бил огромен. Според психосоматиката всеки характер е предразположен към съответни болести. И ако се знаят характерът и заболяванията на пациента, то за лекаря е лесно да изработи индивидуален подход към него. Потискането на един характер води до повишено кръвно, което пък се отразява на челюстните кости и лигавицата, пояснява д-р Стоев.

Той разказва историята на млада жена, скована от страх още на вратата на зъболекарския кабинет. Самата тя не знае откъде идва причината за паниката й. Стоматологът подхванал разговора по метода „Падаща стрела“ (задаване на определени въпроси, за да може пациентът сам да стигне до причината за страха). И жената си спомня, че като малка е била заведена на сила при зъболекар и той я ударил. След като връща лентата от миналото, тя сяда спокойна на стола.

Днес много методи се изправят срещу страшната зъбна машина. Все по-смело навлиза лазерът в стоматологията. Д-р Стоев обаче набляга на естествените бариери срещу болката. Това е Фоновата среда – музиката, цветовете, интериора. Звукът от машината заглушава със слушалки, от които се чува т.нар. бял шум (водопад, да речем), който маскира всякакви усещания за шума от машината. Специални очила могат да прожектират триизмерни образи по време на лечението. Така стоматологът лекува вече 12 години някогашно дете, сега вече млада жена.

„Ако само пломбираме кариеса, без да сме потърсили причината в стомашно-чревния тракт, в черния дроб или бъбреците, пациентът ще се върне след месец-два с нови зъбни дефекти. Опитваме се да търсим винаги причината – тя е или в заболяване на даден орган, или в начина на хранене, или някаква психична травма“, изрежда д-р Стоев.

В екип на медици и клинични психолози стоматологът има случаи на излекувани от анорексия. Приема тезата на известен холивудски стоматолог, че усмивката променя живота на човека и има своето психично измерение. Нашият лекар застъпва широко и козметичната стоматология, но смята, че преди това човек трябва да се справи с кариесите, защото най-често те са симптом за общото здравословно състояние, а и на храненето. Затова пациентът задължително ще чуе съветите му за начина на живот и за разделното хранене.

„Много вредно за зъбите е смесването на храни от белтъчен и въглехидратен произход – месо и картофи, месо и хляб. Шоколадът сам по себе си не е вреден при добра хигиена. Дори има изследвания, че натуралният шоколад има добро въздействие. Много добро действа на зъбите не чешмяната, а изворната или минералната вода, която пием. Поне два пъти на ден трябва да се мият зъбите, а да се ходи при стоматолог на преглед на три месеца, а не на шест. Така ще се хванат и лекувани на време дори и най-коварните болести,“ твърди д-р Стоев. Той е специализирал имплантология, мостово протезиране без изпиляване на зъбите, естетична стоматология и какво ли не още, но признава: „Няма лекарство за всички, има индивидуален подход.“

При него прилага и холистичния принцип. Той дотам съобразява зъболечението с характера на пациента, че спрямо клиентелата си е оцветил и кабинета си – има синьо за ригидния характер, жълто за оралния и т.н. „Трябва уют за всеки характер“, обобщава той и вика дизайнери да вкарат в стаите принципите на фен шуй – древното изкуство за подреждането. Кабинетът е в меки земни цветове – жълто, охра, синьо. Хармонията е постигнал със съчетанието на цветовете от всички енергии – на земята, на огъня, на дървото, на водата. Поставил е зъболекарския стол в средата и огледала от двете му страни да фокусират енергията. „Така пациентът става център на вселената на нашата професия и около него се организира всичко останало – от цветята до музиката и картината със слънчогледите, които символизират слънцето. Всичко има значение в лечението, не само прословутата зъболекарска машина“, казва с усмивка д-р Венцислав Стоев.

Весел Цанков от БНР:
Зъбите ми се клатеха, укрепи ги с кевлар за бронежилетки. Бях патил от зъболекари и поисках име на читав специалист от колегите в здравното предаване на БНР. Така се запознах с д-р Стоев и приятелството ми донесе само дивиденти. При него попаднах в съвсем друга атмосфера от музика, приятни цветове и блага приказка. Той тушира страховете с чувство за хумор, съветите му не звучат заучено, а по човешки искрено. Преди съм се оплаквал на доста зъболекари, че ми се клатят долните зъби, а те до един се смееха, сякаш им разказвам вицове. Единствен д-р Стоев сериозно прие оплакванията ми и обясни, че това е от слаби венци. После направи нещо уникално – залепи отвътре на зъбите кевлар, от който се правят бронежилетките. И така ги заздрави.  Негов пациент съм от 5-6 години и досега пломба не ми е падала. По-важното обаче е, че вече отивам при зъболекар не със страх, а като при приятел.“