По какво да познаем добрия зъболекар?

Да, от пръв поглед е трудно да се определи доколко това е добър специалист.
Но ако лечителя ви привлича като личност, ако в неформален разговор ви е разказал за своят подход към пациента (и на вас този подход ви харесва), ако знаете предварително с какви методи работи този доктор и как се отнася към едни или други новости в стоматологията – вие вече знаете за него много.

Ако успеете да общувате със зъболекаря преди да седнете на стола му ще разберете още повече – рязък ли е в разсъжденията и действията си или мек, крайно-решителен или обмислящ… Тогава, ако са възникнали емпатия и доверие – вероятността от несъзнателен страх спада многократно.

Огледайте се по стените в чакалнята – там обикновено добрите специалисти слагат дипломите си, тези с които се гордеят. Лесно ще разберете дали вашият потенциален лечител се усъвършенства или знанията му са още на студентско равнище. Дори ще узнаете дали посещава курсове и конгреси само в България или и в чужбина. Което означава, че знае чужд език и поддържа знанията си на световно ниво.

Погледнете съсредоточено и визитката, която получавате при запознаването и проверете има ли този човек електронен адрес и страница в Интернет. Това говори много за съвременните зъболекари. За съжаление не всички имат компютри и компютърна грамотност и достъп до знанията в Интернет.
Така е и сред другите хора, разбира се, но сега говорим за добрите зъболекари. Лесен критерии за оценка е и професионалният подход при първото посещение. Доброто ниво се познава по това дали се преглежда само зъба, от който има оплаквания или цялата уста и лицево-челюстната област.

Друг много важен показател за качеството на диагностичните и лечебни възможности на зъболекаря е използването на рентгеновото изследване. Още след първия преглед добрият професионалист препоръчва не само секторна снимка на зъба, който причинява оплакванията, а и панорамна снимка на всички зъби и челюстните кости. Така той добива пълна представа за състоянието на болния и може да направи верен план за лечение и съответно цената му.

Разбира се изключение са случаите когато болните зъби са малко и едностранно разположени. Самата снимка от друга страна има съдебно значение като веществено доказателство при евентуални претенции за качеството на лечението.Това е особено важно не само в случаите на фрактури на лицевите и челюстните кости след побой или катастрофа, но и при лечението на каналите в корените на зъбите.

По време на такова кореново лечение при пулпит, периодонтит или гангрена са необходими поне 3 ,а най добре 4 секторни снимки на болния зъб- една преди,две по време и една за контрол на запълването на канала,която е абсолютно задължителна. Облъчването е съвсем минимално,пренебрежимо малко като доза,снимката се прави за части от секундата, а контрола и регистрацията на всеки рентгенов апарат е много строг. Също като на АЕЦ „Козлодуй”. Прави се и от същите органи – от Агенцията за ядрено регулиране(АЯР). Безопасността е повече от гарантирана.

Още по високо ниво са кабинетите с дигитален рентген – те показват образа направо на компютъра и стоматологът може да създава електронен архив. Доста често невидими при прегледа кариеси и някои дискретни заболявания на пулпата също се виждат само на рентгенова снимка. И това е единствен доказващ диагнозата признак освен симптомите, които има пациента. А дори и да не види веднага причината добрият стоматолог винаги вярва на пациента за болката му. Задължително е рентгеновото изследване и в ортодонтията. Не е възможно фантазията на зъболекаря да замести обективния образ на снимката и да бъде направен анализ и съответно план за лечение.

Рентгеновите снимки са със същото значение като фотографските. Само с тях може да се разбере разликата преди и след лечението. Всеки уважаващ себе си и обичащ пациентите и работата си зъболекар има цяла галерия или албум от фото и рентгенови снимки в чакалнята или на компютъра си,както и на страницата си в Интернет.

Могат да се изброят още много признаци на професионалиста…

А защо всъщност ви е необходим добрият зъболекар?

Защото добрият зъболекар ще ви даде възможност да оцените нещо много важно – и това е ценността на здравите зъби и усмивката. В края на краищата, сега степента не само на белотата, а по принцип здравето на зъбите е основен критерии за височината на това социално стъпало, на което стои човека. Затова както се казва, ако искаш да те уважават в обществото – иди при добър зъболекар… При такъв подход, впрочем, хората ще се усмихват по-често – най-малко тези, които до този момент са се притеснявали от усмивката си поради качествата на зъбите си.

И затова трябва да се рекламира не науката, а зъболекарите.
Добрите ….